Ekonomibloggen

Tullar
Den turbulens som råder kring tullar för export och import till och från USA har förmodligen inte undgått någon. Under mars och april införde USA tilläggstullar på stål och aluminium samt personbilar, vissa lastbilar och vissa fordonsdelar. Den 5 april infördes tilläggstullar på all import av de flesta varor från alla länder på 10 procent.… Read more »

Sommarvikarier – så funkar det
Har du hittat sommarvikarier som verkar både trevliga, snabba och noggranna? Grattis, då är det bara några saker du behöver ordna med för en lugnare sommar. Här får du koll på de viktigaste. Och i slutet av artikeln kan du också läsa om vilka semesterregler som gäller för dina anställda. En viktig start är att… Read more »

Tillfälligt höjt ROT-avdrag
Regeringen föreslår att ROT-avdraget (renovering, ombyggnad och tillbyggnad) tillfälligt höjs från 30 till 50 procent av arbetskostnaden. Den tillfälliga höjningen ska gälla för betalningar som sker mellan den 12 maj 2025 till den 31 december 2025. Förändringen påverkar endast renoveringar, ombyggnader och tillbyggnader som påbörjas och slutförs under året. Rot och rutavdrag är skattereduktioner som… Read more »

Lugnare semester, så kan du planera
Genom att förbereda och planera lite i förväg kan sommarsemestern bli precis så där avslappnad som man vill, även för dig som är företagare. Följ våra åtta bästa tips för en lugnare och skönare semester. Tydliga gränser. De flesta företagare jobbar lite på semestern ändå och det kanske är nödvändigt. Men en bra idé kan… Read more »

K10 – blanketten företagare älskar att hata
Dags för deklaration, och för många företagare innebär det att ge sig i kast med blanketten K10. Den kan kännas knepig, men är en viktig del i att räkna fram hur mycket utdelning du kan ta ut med lägre skatt, eller spara till ett senare tillfälle om ditt bolag har ett tuffare år. K10-blanketten gäller… Read more »

Beskattning av fordon (bonus/malus) ändras
Under de tre första åren tas en högre fordonsskatt ut (Malus) för personbilar och lätta lastbilar (personbilar klass 1) som drivs av bensin eller diesel. Från den 1 februari tas högre fordonsskatt även ut för fordon som drivs av E85 under de tre första åren. Däremot gäller reglerna om förhöjd fordonsskatt inte längre husbilar (personbilar… Read more »

Friskvårdsbidrag
Friskvårdsbidraget kan användas för att bekosta ett årskort, klippkort eller motsvarande. Det går dock inte att köpa ett presentkort för senare användning för olika friskvårdsaktiviteter. Det går också att kombinera friskvårdsbidrag och naturaförmåner. Ett årskort, klippkort eller liknande kan användas för friskvårdsbidrag om det är specificerat vilken motion- eller friskvårdsaktivitet det avser. Det krävs också… Read more »

Momsfri försäljning inom EU
Mindre företag som säljer varor eller tjänster till andra EU-länder kan om vissa förutsättningar är uppfyllda få sälja momsfritt i andra EU-länder. De minsta företagen, med omsättning under 120 000 exkl. moms, kan välja att inte redovisa moms på sin försäljning och får då inte heller avdragsrätt på sina inköp. EU har infört en motsvarande… Read more »

Försäkringar för ditt företag
Vi utsätts alla för risker, även du som företagare. Det går att minimera dem genom rätt försäkringar, men många små och medelstora företag har otillräckligt skydd. Något som kan få stora konsekvenser vid en oväntad händelse. Här går vi igenom de vanligaste försäkringarna för ditt företag och varför de är viktiga. Försäkringar kan kännas som… Read more »

Skydd för dig och din familj
Som företagare ansvarar du inte bara för ditt företags framgång, utan också för din egen ekonomiska trygghet. Till skillnad från de flesta anställda har du inte sjukförmåner, tjänstepension eller livförsäkring via arbetsgivaren. Det kan därför vara en god idé att se över ditt personliga försäkringsskydd. Här går vi igenom de viktigaste försäkringarna för dig som… Read more »